Trampov VELIKI KORAK ka Kini: Potpisana PRVA FAZA trgovinskog sporazuma

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP_Evan Vucci

Predsednik SAD Donald Tramp i kineski vicepremijer Liu He potpisali su u Beloj kući “prvu fazu” trgovinskog sporazuma, preneli su američki mediji.

Tramp je, međutim, najavio da će tarife na uvoz kineske robe ostati na snazi sve dok ne bude potpisana i “druga faza” sporazuma, što bi moglo i da se oduži.

“Ostaju na snazi jer u suprotnom ne bismo imali aduta da nastavimo pregovore”, kazao je Tramp o tarifama.

Predsednik Tramp je dogovor oko “prve faze” nazvao istorijskim i dodao da će sadašnje tarife biti ukinute “čim bude načinjen sledeći korak u sporazumu”.

“Ovo je veoma važna i značajna prilika. Danas pravimo veliki korak, takav kakav nikada ranije nije napravljen ka Kini, korak unapred, ka poštenoj i recipročnoj trgovini, s obzirom na to da smo potpisali `prvu fazu` ovog istorijskog trgovinskog sporazuma između SAD i Kine.”

Zajednički ispravljamo nepravde iz prošlosti i uspostavljamo buduću ekonomsku pravdu i sigurnost za američke radnike, farmere i porodice. Želim da se zahvalim predsedniku Siju, koji prati razgovore. Otputovaću u Kinu u doglednoj budućnosti u posetu, ali želim da se sada zahvalim predsedniku Siju, mom veoma, veoma dobrom prijatelju, rekao je Tramp.

Izvor: Blic

Foto: Beta/AP_Evan Vucci