Traže da BIA ispita otkup i izvoz malina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Srbije je ispunila nekoliko zahteva proizvođača malina i kupina među kojima je i otpis duga zbog suše 2013. godine za mineralno đubrivo koje im je isporučeno godinu dana ranije iz robnih rezervi po subvencionisanim cenama, rekao je predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.

On je agenciji Beta kazao da će proizvođačima tog voća od 300 miliona dinara duga biti otpisano 90 miliona, jer je 210 miliona ranije otplaćeno. „Vlada je obećala da će razmotriti mogućnost da proizvođačima koji su izmirili dug vrati novac“, rekao je Radović.

Proizvođači malina i kupina, prema njegovim rečima, zbog tog duga nisu mogli prethodnih godina da dobiju repromaterijal iz Robnih rezervi.

Radović je kazao da je Vlada formirala i radno telo koje će upravljati timovima stručnjaka koji treba da izađu na teren i utvrde zašto se malina suši.

„Mislili smo da se stabla malina suše zbog niskih temperatura, ali se sve više sumnja da je reč o nekoj vrsti bolesti zbog koje će ove godine rod tog voća biti skoro prepolovljen“, rekao je Radović. i dodao da se malina masovno suši u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, a nešto manje na jugu Srbije.

Vlada Srbije je, kako je rekao Radović, usvojila i prelog da proizvođačka cena maline bude 139,3 dinara za kilogram, koju je utvrdio tim stručnjaka.

Podsetio je da su malinari tražili da bude formiran tim od predstavnika policije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koji će utvrditi ko otkupljuje, izvozi i uvozi maline. „Vlada je obećala da će ispuniti i taj zahtev“, rekao je Radović.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay