Treći dan štrajka u Fijatu: “Poslodavac demonstrira silu”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu i predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković izjavio je, gostujući na N1, da je 90 odsto radnika u generalnom štrajku već treći dan.

Marković objašnjava da su četiri zahteva štrajkača i to: nov način organizacije proizvodnje ili prijem novih radnika, zatim dodatni trošak jer su radnici u obavezi po pozivu poslodavca da dođu pre 6 sati ili da ostanu posle 22 časa kad nije organizovan javni prevoz u Kragujevcu, treći zahtev je isplata bonusa i četvrti je povećanje osnovne zarade na 45.000 dinara bruto.

On dodaje da je u proteklom periodu Fijat poštovao zakone i propise Srbije, a da je sad takva situacija da je Inspekcija rada, u skladu sa Zakonom o štrajku, donela rešenje gde se nalaže poslodavcu da nastavi neposredne pregovore sa Štrajkačkim odborom.

“Do ovog trenutka poslodavac se oglušuje o nalog i ne želi da pregovara. Mislim da je u pitanju demonstracija sile i da država treba da im skrene pažnju da rade u skladu sa pozitivnim propisima”, smatra Marković.

Izvor: N1

Foto: Promo