Trgovac BANANAMA kupio slovenačku AVIOKOMPANIJU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Slovenačka kompanija Er Adrijatik u vlasništvu biznismena crnogorskog porekla Izeta Rastodera, kupila je propalu slovenačku avio-kompaniju Adrija ervejz za 45.000 evra, piše portal exyuaviation.com.

Rastoder je poznat kao uvoznik i prodavac banana, ali kao i trgovac nekretninama, osnovao je Er Adrijatik (Air Adriatic) samo nekoliko dana nakon što je Adrija ervejz (Adria Airways) bankrotirala krajem septembra prošle godine.

Rastoder je ranije saopštio da planira koristiti Adrijin sertifikat avionskog operatora (AOC) za razvoj svoje kompanije, za koju će nabaviti dva aviona.

Međutim, ovaj biznismen rodom iz Crne Gore, koji se preselio u Ljubljanu 1986. godine, takođe je razmišljao o uspostavljanju niskobudžetnog prevoznika sa sedištem u Ljubljani.

Na aukciji za Adrijinu imovinu su, osim Er Adrijatika, učestvovale još dve kompanije.

Na aukciji se nije pojavilo ruski investitor, koji je najavljivao plan za ponovno pokretanje Adrije sa Suhoj superdžetom 100.

Sertifikat AOC trenutno je u stanju suspenzije zbog stečaja Adrija ervejza, ali će on biti vraćen nakon što Er Adrijatika ispuni određene obaveze po slovenačkim propisima o civilnom vazduhoplovstvu, među kojima je i posedovanje operativnih aviona.

Slovenački AOC daje vlasniku prava na održavanje komercijalnih usluga iz Slovenije i drugih zemalja članica EU.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay