Trgovcima u Srbiji jedna ili dve neradne nedelje mesečno?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prodavci u maloprodajnim objektima u Srbiji će najverovatnije imati jednu ili dve neradne nedelje mesečno, ukoliko ne bude mogućnosti da bude svaka, objavili su iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Konačni stav Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na zahteve sindikata da se zabrani rad u prodavnicama poslednjeg dana u sedmici znaće se početkom februara, rekla je za sajt “Blica” predsednica ASNA Ranka Savić.

Savić je kazala da su sindikati prošle nedelje imali “dobar sastanak” sa ministrom Rasimom Ljajićem i ocenila da su u Ministarstvu trgovine spremni da izađu u susret zahtevima sindikata na određeni način.

“Ministarstvo bi početkom februara trebalo da izađe sa svojim stavom i tada ćemo znati da li će prodavnice u startu biti zatvorene prve nedelje u mesecu, ili prve i poslednje, a postoje i još neke moguće opcije. U svakom slučaju, model koji bude usvojen važiće za sve trgovce – domaće i strane“, objasnila je Savić.

Više mogućih rešenja u opticaju

Više mogućih rešenja je u opticaju, a radna grupa koju je formiralo resorno ministarstvo trenutno sprovodi anketu među trgovcima, potrošačima, dobavljačima, poslodavcima i svim ostalim učesnicima u lancu maloprodaje, kako bi došla do optimalnog modela.

Savić je podsetila da su se domaći trgovački lanci već saglasili sa predloženom inicijativom o neradnoj nedelji, uz insistiranje da odluka bude primenjena na sve učesnike na tržištu.

Najavila je da će sledeće nedelje sindikati imati sastanke i sa dva velika strana trgovca koja posluju u Srbiji, kako bi uskladili svoje stavove.

“Veliki sam optimista i mislim da trgovci neće toliko osetiti ovaj neradni dan, kao i da neće biti razloga za otpuštanje radnika. Tim pre što većina ima problem sa radnom snagom, pa im novo radno vreme odgovara, prema njihovim rečima, da reorganizuju zaposlene”, kazala je Savić.

U trgovini u Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih, a 70 odsto su žene. U tom sektoru plate su niže i do 30 odsto od republičkog proseka.

Evropska unija prepustila je zemljama članicama da radno vreme prodavnica urede na osnovu svojih tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba. Tako su vrata trgovina za potrošače nedeljom zatvorena u devet država, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.

U Sloveniji radnje takođe ne rade poslednjeg dana u sedmici i tokom praznika, a neradna nedelja nedavno je uvedena i u Crnoj Gori.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay