Trgovinski rat: Tramp očekuje sjajno, a spreman za još gore

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp očekuje postizanje „sjajnog sporazuma“ sa Kinom o trgovini, ali upozorava da su nove carine u milijardama dolara spremne za uvođenje ukoliko dogovor ne bude moguć.

On je u intervjuu za kanal Foks njuz rekao da smatra da bi SAD odmah potpisale sporazum, ali da Kina još nije spremna za to. „Mislim da ćemo potpisati sjajan sporazum sa Kinom. Mora biti sjajan, jer su nam već iscrpili zemlju“, istakao je Tramp.

Blumberg je javio da se Vašington sprema da početkom decembra uvede carine na uvoz preostalih kineskih proizvoda, ukoliko razgovori Trampa i kineskog predsednika Si Đinpinga sledećeg meseca ne uspeju da smire trgovinski rat.

„Imam carine za vrednost od 267 milijardi dolara koje čekaju da budu uvedene, ukoliko ne možemo postići sporazum“, upozorio je Tramp.

Na svom Tvitter nalogu, predsednik Tramp je obelodanio da je telefonom razgovarao sa Sijem, napisavši da razgovori sa Kinom „lepo napreduju“.

SAD su već uvele carinu na uvoz kineske robe u vrednosti od 250 milijardi, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na američke proizvode u vrednosti od 110 milijardi dolara.

Izvor: Capital, Agencije

Foto: Pixabay