Tri inovativna proizvoda koja će debitovati na Zimskim olimpijskim igrama 2018.

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

U prestonici Južne Koreje danas počinju Zimske olimpijske igre. Najveće Evo pregleda nekih od inovacija i novih tehnologija koje će se prvi put pojaviti upravo u Pjongčangu .

Lek za prehladu

Umesto pokušaja da rešimo velike probleme, ponekada pobeđujemo fokusiranjem na male stvari. Ralf Loren je ove godine za američku skijašku ekipu dizajnirao samogrejne jakne koje će biti prijatne za nošenje i na temperaturama koje tokom ceremonije otvaranja Igara mogu pasti i na minus 12. Opremljene su baterijom koja traje 11 sati, a proizvedene su uz pomoć „pametnog mastila“. Ova odeća sa senzorima za toplotu je i elegantna i praktična. Toplota se može podešavati preko mobilnog telefona. Međutim, ako se ne takmičite u Koreji, moraćete još neko vreme da drhtite na skijaškim stazama. Pametne jakne neće biti dostupne potrošačima do jeseni, kako kaže Ju Es Ej tudej.

Podaci sa staze

Praćenje i pojedinačne i ekipne statistike je od najveće važnosti. Tehnologija to praćenje olakšava. Mnogi sportisti koji će se takmičiti na ovogodišnjoj Zimskoj olimpijadi će koristiti uređaje marke Polar, proizvođača sofisticiranih nosivih monitora. Treneri imaju pristup nosivim tragačima koje nosi više članova ekipe, dobijaju (uporedne) podatke u realnom vremenu i mogu pojedinačno da šalju poruke sportistima o promenama koje su možda nužne u pogledu brzine, sna i drugih ključnih faktora koji vode do pobede. Upravo firma Polar je 1982. godine proizvela bežični kontroler srčane frekvencije.

Dva holandska brza klizača nosiće Samsungova „pametna odela“, a njihovi treneri će njihovu brzinu tokom treninga pratiti sa svojih mobilnih telefona (međutim, nije dozvoljeno slati poruke tokom samog takmičenja).

Simulacioni trening

Skijaška i snoubord ekipa SAD koristila je virtuelnu stvarnost za treniranje, što devojkama i momcima omogućava da ponavljaju (i usavršavaju) svoje radnje na istoj stazi, što je u stvarnosti skoro nemoguće. Uobičajeno je da sportisti na stazi na kojoj će se trkati vežbaju samo nekoliko dana pre same trke. Ekipa već nekoliko godina sarađuje sa Strivr-om, kompanijom za VR iz Kalifornije. VR kacige koje sportisti nose dozvoljavaju trenerima da analiziraju njihove pokrete glave i gde se usmeravaju dok se spuštaju niz stazu. Treneri čak mogu podesiti dodatne izazove kao što su teški vremenski uslovi.

Izvor: Inc.com, BIZLIfe

Foto: YouTube screenshot