Tri milijarde dolara za novo Svetsko prvenstvo u tenisu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dosadašnje nezvaničnom Svetsko prvenstvo u tenisu biće značajno promenjeno, nakon što su Međunarodna teniska federacija (ITF) i kompanija Kosmos dogovorile saradnju „tešku“ tri milijarde dolara.

ITF je saopštila da će doći do velikih promena u Dejvis kupu, objavivši da je dogovorena saradnja sa kompanijom Kosmos, s kojom je ugovor potpisan na 25 godina u vrednosti od tri milijarde dolara.

Komisija ITF jednoglasno je odlučila usvojila predlog da kreira novi veliki turnir koji će se održavati na kraju godine Svetsko ekipno prvenstvo u tenisu.

„Ovo je velika promena za tenis i ITF. Naša komisija je podržala ambiciozni plan za budućnost Dejvis kupa. Naša vizija je da napravimo veliko finale na kraju sezone koje će biti festival tenisa i zabave. Na njemu će učestvovati najbolji teniseri koji će predstavljati svoje nacije i koji će odlučivati o šampionu Dejvis kupa“, rekao je predsednik ITF Dejvid Hagerti.

On je naveo da je već nekoliko gradova zainteresovano za održavanje Svetskog prvenstva, koje bi trebalo da se igra od naredne godine.

Osnivač i predsednik investicione grupe je fudbaler Barselone Đerar Pike, a kompaniju je podržao izvršni direktor kompanije Rakuten Hiroši Mikitani.

Njihovim ulaganjem značajno će biti uvećan nagradni fond takmičenja, ali i ulaganje u razvoj tenisa i ljudskih resursa.

I Đoković „za“

Među teniserima koji podržavaju ove promene je i najbolji srpski teniser Novak Đoković koji je zajedno sa Pikeom „gurao“ Svetsko prvenstvo u tenisu.

Kao i mnogi teniseri, i Đoković je nekoliko puta u karijeri govorio o problemu Dejvis kupa, koji je sa selekcijom Srbije osvojio 2010. godine.

Dejvis kup tim Srbije, nekada (Foto: TSS)

Ipak, nakon duže vremena pokrenuti su i prvi koraci u promeni formata tog takmičenja.

Đoković i fudbaler Barselone organizovali su sastanke sa teniserima, sponzorima i organizatorima o „oživljavanju“ takmičenja pod nazivom „Svetsko ekipno prvenstvo“.

Izvor: Beta, RTS

Foto: Pixabay