Tri stvari koje morate da znate za pripremu prezentacije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Svakog dana komuniciramo, ali koliko smo efikasni u tome? Bilo da su u pitanju razgovori sa jednom ili više osoba, prezentacije ili javni govori, nerazumevanje i nesporazumi nisu ništa novo i oni se isto tako dešavaju svakog dana. Zato je važno da preuzmemo  kontrolu nad rečima i nad telom, da izgradimo samosvesnost, a praksom će se početna trema i nelagodnost sve manje osećati i radiće u našu korist.

Priprema prezentacije-kako početi?

Kada pripremate vašu prezentaciju uvek krenite od svrhe odnosno, jedne stvari koju želite da svi na kraju zapamte, zatim počnite priču oko nje. Kreiranje strukture priče pomoći će vam da bolje organizujete vaše misli i potom slajdove u power pointu. Na primer, možete početi od pozadine priče, zatim izložiti problem i onda rešenje. Kako biste bili sigurni da ste jasno preneli poruku možete koristi i ovu tehniku: najavite na početku o čemu ćete govoriti,  zatim im to recite i na kraju opet ponovite sve što ste im već rekli.

Manje teksta više priče

Trudite se da vaše prezentacije sadrže manje teksta jer previše teksta u prezentaciji odvraća pažnju, dok se saša publika trudi da pročita napisano propušta ono što im govorite. Nije cilj ni da u vašem govoru  navedete sve kao što ste napisali, umesto toga fokusirajte se na publiku i pratite njihove reakcije. Ako vam je ostalo malo vremena ne brzajte kako biste ispričali sve već iznesite najbitnije poruke. Power point slajdovi treba da predstavljaju glavne tačke u vidu kratkih rečenica i nikada ne bi trebalo da ih čitate doslovno. Jednostavno pričajte priču – ne čitajte bulete.

Koristite jednostavne reči koje svi razumeju i izbegavajte stručne termine koliko je to moguće, a fotografije onda kada se one ne mogu objasniti rečima, usput vodite računa i da iste odgovaraju činjenicama koje navodite.

Ko je u vašoj publici?

Nakon što ste definisali temu i vreme koje imate na raspolaganju važno je da poštujete publiku koja je odvojila vreme da vas sasluša. Pokažite zainteresovanost da i njih čujete i budite iskreni kako biste izgradili poverenje.

Neverbalna poruka može da zameni verbalnu, ali može i da osnaži verbalnu. Obratite pažnju na vašu neverbalnu komunikaciju i ne brinite previše zbog toga što imate tremu, to samo znači da vam je stalo do toga. Niko osim vas samih ne zna koliko ste zaista nervozni i koliko vam je neugodno što ste tu. Nije sve ni u performansu prezentatora i ispoliranom nastupu, važnije je kakav je utisak na publiku ostavljen na kraju, kako ste ih naveli da se osećaju, da li su inspirisani, emotivno ispunjeniji ili bogatiji za neko novo znanje? Vaš posao je da im pružite kontekst u kojem se za njih nešto dešava.

Dobra priprema

Nekim ljudima je dovoljno da prezentaciju provežbaju dva puta, a nekima je potrebno pet puta. Zavisi koliko je kompleksna priča koju izlažete, ipak fokus treba da bude na razumevanju, ako ste u mogućnosti zamolite kolegu ili prijatelja da vas saslušaju pre izlaganja za koje se pripremate i onda ih pitajte šta su zapamtili. Svako od nas drugačije tumači informacije, posebno kada objašnjavate neke tehničke detalje, potrudite se da vas svi na kraju shvate koristeći više jednostavnijih obrazloženja.

Svoj govor uvek možete snimiti i videti na kom slajdu ste se najduže zadržali (postoji i opcija u power pointu kojom možete proveriti isto), nakon toga znaćete i da li ste hteli da baš taj deo priče i najduže traje, ili ste hteli da to bude neki sasvim drugi, vama bitniji deo. Zapamtite javni nastup se ne vežba u sebi. Iako je talenat uvek dobrodošao, prezentovanje je veština i uz pravilnu vežbu i dobre predavače ova veština se usvaja relativno brzo. Jednodnevni Seminar prezentacijskih veština upisuje polaznike, više informacija potraži na strani https://goo.gl/qQZibH

 

Izvor: BIZLife

Foto: Promo