TRPI cela privreda: Starosedeoci Kanade neće GASOVOD preko svoje zemlje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nedavne nesuglasice između starosedelaca i vlade Kanade dovele su do problema u brodskom teretnom saobraćaju, kao i do kašnjenja putničkih i teretnih vozova.

Konflikt koji dugo tinja između starosedelaca Kanade i perjanica njene industrije ponovo se razbuktao, ali ovaj put ne samo što odlaže izgradnju gasovoda ili zaustavlja projekat seče šuma, već ugrožava ionako poljuljanu privredu, piše Blumberg.

A kako piše njujorška agencija, nedavni protesti mogli bi biti tek zagrevanje za još ljuću bitku tokom ove godine.

Poslednji događaji proteklog meseca, kada su pripadnici plemena Vet’suvet’en, jednog od Prvih naroda (politički termin koji se odnosi na sva kanadska domorodačka plemena koji ne pripadaju grupi Eskimi i Metisi), u Britanskoj Kolumbiji blokirali puteve pokušavajući da zaustave izgradnju gasovoda preko svoje zemlje.

U protekle dve nedelje, protestanti koji su se solidarisali sa plemenom blokirali su železničke pruge, luke i druge ključne arterije privrede u Kanadi.

Demonstracije su dovele do kašnjenja brodskog teretnog prevoza, privremeno zaustavile putničke vozove i izazvale otkazivanje polazaka za više od 400 teretnih kompozicija, što je odložilo isporuke nafte, žitarica, gasa i robe široke potrošnje.

Protestanti koriste haštag #ShutDownCanada i svakog dana nalaze nove mete.

Prema rečima analitičara Kapital ekonomiksa Stefana Brauna, izazvani poremećaji mogli bi dovesti do pada privrednog rasta Kanade na 1,5 odsto sa prethodno projektovanih 1,8 procenata.

Izvor: Capital

Foto: Pixabay