Turci opet „osvajaju“ Srbiju, ali ovoga puta tekstilno

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Turski investitori će za dva do tri meseca otvoriti fabrike tekstila u Lazarevcu i Kragujevcu, donete su odluke o otvaranju fabrika u Aleksincu i Kraljevu, a pregovara se i otvaranju pogona u Malom Zvorniku, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je otvarajući 6. Balkan-tekstil sajam na Beogradskom sajmu kazao da se domaća industrija tekstila oporavlja, ali da još nije dostigla nivo koji je imala u bivšoj Jugoslaviji.

Na tom sajmu, koji traje od 3. marta, ima 43 izlagača iz Srbije, Turske, Kine, Hrvatske i Austrije.

„U Srbiji ima 2.000 tekstilnih firmi i u njima radi 8.500 radnika više nego 2012. godine, a proizvodnja i izvoz su prošle godine bili veći za po 15 odsto nego 2016. godine“, rekao je Ljajić.

Ministar je ukazao i da je godišnja robna razmena Srbije i Turske uvećana na 900 miliona dolara.

„Najveći problem u tekstilnoj industriji je nedostatak sirovina jer Srbija uvozi 90 odsto potrebnih sirovina, a najviše iz Italije, Turske i Kine“, kazao je Ljajić.

Istakao je da je cilj da u Srbiji bude otvorena fabrika za proizvodnju sirovina za tekstil, kao i da ova manifestacija preraste u regonalno okupljanje privrednika iz te delatnosti.

„Nadam se da će se neko od izlagača odlučiti da u Srbiji otvori fabriku sirovina“, rekao je Ljajić i dodao da je najveći broj turskih investitora u Srbiji iz oblasti tekstilne industrije.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay