TURIZAM NAŠ NASUŠNI: Evri se samo talože, budžet raste…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Beogradu je juče otvoren 40. Međunarodni sajam turizma, a manifestacija pod sloganom „Odmor te čeka“ trajaće do 25. februara. Premijerka Ana Brnabić je ukazala da ta grana, sa rastom broja domačih i stranih gostiju za osam odsto i prilivom koji je premašio 1,1 milijardu evra, postaje jedna od najznačajnijih delatnosti u Srbiji.

„Vratilo se sve što smo do sada uložili u turizam, dokaz za to je da je svaki trošak višestruko obrnut”, rekla je premijerka. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić podsetio je da rebrendiranje Srbije kao turističke destinacije nije završeno, ali da su učinjeni značajni koraci jer je Vlada Srbije to prepoznala kao prioritetnu privrednu granu koja doprinosi ekonomskom oporavku zemlje.

Prema rečima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Beograd je prošle godine od turizma zaradio više od 750 miliona evra, imao više od milion gostiju i preko dva miliona noćenja, što predstavlja rekord, a u 2018. godini očekuje se da prihod od te grane dostigne milijardu evra. Ovogodišnji Sajam okupio je više od 1.100 izlagača iz zemlje i sveta a zemlja partner je Grčka, zbog čega je ministarka turizma te zemlje Elena Kountoura prisustvovala svečanom otvaranju.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay