Turska – nova sila automobilske industrije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pet udruženih turskih kompanija „Anadolu Group“, „BMC“, „Kok Group“, „Turkcell“ i „Zorlu Holding“ planiraju da naprave prvi turski automobil.

Kompanija koja će proizvoditi automobil nazvana je „Turska automobilska inicijativna grupa“, a za izvršnog direktora je imenovan uspešan turski menadžer na globalnom tržištu automobila Mehmet Gurcan Karakas.

Karakas je rekao da je u proteklih 12 godina aktivno učestvovao u oblasti automobilske tehnologije.

„Budite sigurni, Turska će proizvesti konkurentni brend na globalnom tržištu“, istakao je on.

Inicijativa za proizvodnju je usledila nakon poziva predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na zajednički automobilski projekt TOBB-a i Ministarstva nauke, industrije i tehnologije Turske.

Prošlog novembra, Erdogan najavio je da će prototip prvog proizvedenog automobila, čija će se proizvodnja odvijati u Ankari biti spreman 2019. godine i ući na tržište 2021. godine.

“Želim da posedujem prvi automobil, pod uslovom da platim za njega. Niko ne bi trebao da okleva, proizvešćemo turski automobil najboljeg dizajna i tehnologije, kako za našu zemlju, tako i za svet”, rekao je Erdogan u novembru.

Turska je pokušala da proizvede prvi automobil 1961. godine, Devrim (Revolucija), koji je bio neuspešan pokušaj. Proizvodnja je obustavljena nakon prvih prototipova.

Izvor: Al Jazeera, Agencije

Foto: Pixabay