Tuži Epl za milijardu dolara zbog greške u prepoznavanju lica

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Student iz Njujorka Usman Bah tuži Epl za jednu milijardu dolara, tvrdeći da ga je softver za prepoznavanje lica te tehnološke kompanije pogrešno identifikovao i povezao sa nizom krađa u Eplovim prodavnicama, ni manje ni više nego u četiri različita slučaja provale.

Osamnaestogodišnji Bah je u tužbi naveo da je poslednji put uhapšen u novembru prošle godine u svom domu u Njujorku i optužen za krađu u Eplovoj prodavnici, a da je nalog za hapšenje uključivao fotografiju osobe koja uopšte nije ličila na njega, prenosi Blumberg.

Nakon pregledanja snimaka nadzornih kamera iz te prodavnice, detektivi njujorške policijske stanice su ipak zaključili da u pritvoru imaju pogrešnu osobu.

Problem bi, kako su rekli, mogao da bude u Eplovom bezbednosnom sistemu koji za slučajeve provala u njihovim radnjama koristi softver za prepoznavanje lica koji je, kako se pretpostavlja, drugu osobu povezao sa imenom Usmana Baha.

Bah je u tužbi naveo da je pre toga zbog Eplovog “face recognition” programa bio hapšen još tri puta, i to u Bostonu, Nju Džersiju i Delaveru, zbog čega je trpeo veliki stres i poteškoće jer je morao da se brani od nekoliko lažnih optužbi.

Od suda u Bostonu je, na primer, dobio poziv u junu 2018. godine u kojem su ga teretili za provalu u Eplovoj prodavnici u tom gradu na dan kada je sa drugovima iz razreda bio na proslavi maturske večeri na Menhetnu. Tamo je, navodno, ukrao robu vrednu 1.200 dolara.

Ostaje da se vidi ishod Bahove tužbe na sudu.

Izvor: Politika, Tanjug

Foto: Pixabay