Tviter i Fejsbuk izgubili petinu vrednosti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Tviter i Fejsbuk izgubili su petinu svoje tržišne vrednosti posle saopštavanja razočaravajućih podataka o porastu korisnika.

Deonice Tvitera pale su posle objave da je pao broj njihovih mesečnih korisnika i upozorenja da bi taj broj mogao dalje da pada narednih meseci. Pad broja korisnika od 20,5 odsto usledio je dan pošto je društvena mreža Fejsbuk izgubila 19 odsto vrednosti u jednom danu.

Tviter je naveo da stavlja dugoročnu stabilnost svoje mreže ispred rasta broja korisnika. To je, kako se čini, dovelo investitore u nepriliku jer ne mogu da procene vrednost najvećih kompanija u sektoru na osnovu potencijalnog broja korisnika.

Fejsbuk je u sredu upozorio da će rast prihoda kompanije znatno da uspori najmanje do kraja godine, a troškovi će jako nastaviti da rastu. Sledećeg dana vrednost akcija kompanije zabeležile su najveći pad u jednom danu u istoriji Fejsbuka.

Fejsbuk se i dalje suočava sa velikim problemima od problema privatnosti korisnika do zavisnosti od tehnologije i kako rešavati pitanje lažnih vesti i dezinformacija, govora mržnje i ekstremizma na njegovoj mreži.

Tviter je imao 335 miliona mesečnih korisnika u drugom kvartalu, što je ispod 339 miliona koliko su predviđali analitičari na Vol Stritu i nešto manje u odnosu na 336 miliona koliko je imao u prvom kvatalu. Ti podaci zasenili su solidan porast mesečnih korisnika od tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kompanija je navela da bi broj mesečnih korisnika mogao da nastavi da pada u trećem kvartalu. Iako je gubitak vrednosti akcija Tvitera u petak bio drugi najgori od kada je kompanija izašla na berzu 2013, ukupna vrednost deonica se duplirala u poslednjih 12 meseci.

Fejsbuk ima više od 2,23 milijardi korisnika, a njegove aplikacije Vocap (WhatsApp), Instagram i Mesindžer (Messenger) svaki ima po milijardu korisnika.

Tržišna vrednost Tvitera pala je za više od šest milijardi dolara u petak na oko 26 milijardi dolara. Investitori i pored pada vrednosti akcija procenjuju da Fejsbuk vredi 503 milijardi dolara. Fejsbuk je u četvrtak izgubio 119 milijardi dolara svoje vrednosti.

Neto dobitak Tvitera u drugom kvartalu je iznosila 100,1 miliona dolara posle gubitka prošle godine u istom periodu. To je treći uzastopni dobitak kompanije.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay