U Galenici “iznad crte” još 150 radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Do petka, kada je istekao rok u kome su radnici Galenike mogli da se prijave za dobrovoljni odlazak iz fabrike, za tu opciju odlučilo se 125 radnika, dok je iznad crte koja se smatra optimalnom još gotovo 150 zaposlenih, saznaje Danas.

Prema uslovima koje su početkom prošle nedelje objavili novi vlasnici, predstavnici luksemburške kompanije Elijus, iza koje stoje brazilske firme EMS i Gronin, radnici koji se sada prijave imače otpremninu od 400 evra po godini staža provedenog u Galenici, ali kako nisu proglašeni i tehnološkim viškovima, oni će moći da se prijave u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, ali ne i da u narednih godinu dana primaju nadoknadu zbog gubitka posla. Ovaj potez novih vlasnika je i očekivan, jer je i tenderskim uslovima bilo ograničeno da se broj zaposlenih ne sme spustiti ispod 900, pa je i neposredno pred prodaju takođe bio organizovan jedan krug odlazaka tako da je fabrika nove vlasnike dočekala sa oko 1.150 radnika.

Ono što, međutim, zbunjuje zaposlene, jeste najava ministra privrede Gorana Kneževića da država očekuje od Brazilaca investicije vredne više od 5,5 miliona evra, što bi trebalo da otvori i do 2.500 novih radnih mesta.

Izvor: Danas

Foto: Promo