U junu počinje izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je s investitorom, projektantom i izvođačem radova na budućem auto-putu Beograd-Sarajevo o dinamici i početku radova na izgradnji deonice kroz Srbiju Sremska Rača-Kuzmin, koja je planirana za jun ove godine.

„Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo važna je, ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu (BiH), nego i za ceo region. Naš strateški cilj je povezivanje s regionom, što uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj znači i bolji život građana“, rekla je Mihajlović, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodala je da „od svih očekuje punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na deonici Sremska Rača-Kuzmin započnu u junu“.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica auto-puta Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, Javnog preduzeća Putevi Srbije i turske kompanije Tašjapi, potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu.

Deonica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 17 kilometara, a vrednost radova iznosi oko 220 miliona evra, dok je deonica Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrednost radova je oko 830 miliona evra.

Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Investitor tog projekta je preduzeće Putevi Srbije.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay