U komšiluku OBRAZOVANI teže do posla

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Jedna od 16 osoba s diplomom u Hrvatskoj je bez posla, što je treći najveći udeo nezaposlenih sa završenim fakultetom u Evropskoj uniji.

Prema podacima Evrostata, u Hrvatskoj udeo nezaposlenih visokoobrazovanih osoba iznosi 5,7 odsto dok je prosek Evropske unije 3,9 odsto.

Pritom je Hrvatska i država s jednim od najnižih udela osoba u dobi od 25 do 64 godine koje su završile fakultet. Dok je na nivou EU takvih trećina (32,3 odsto), u Hrvatskoj je jedva četvrtina (25,4 odsto).

Drugim rečima, onih koji su završili fakultet u Hrvatskoj je malo, ali uprkos tome, relativno visoki udeo njih ne može da nađe posao.

Objašnjenje ovakvih pokazatelja leži u visokoj stopi nezaposlenih mladih (bez obzira na obrazovnu strukturu) u državama koje imaju i najveći udeo nezaposlenih s diplomama, a upravo među mladima nalazi se i najveći udeo visokoobrazovanih.

Vrh rang-liste država s najvećom stopom nezaposlenosti među mladima se poklapa s rang-listom država po udelu nezaposlenosti mladih: Grčka, Španija, Italija, Hrvatska.

U Grčkoj je, prema podacima Evrostata, nezaposlena čak svaka osma osoba s diplomom. Istovremeno, u toj je zemlji nezaposleno gotovo 40 odsto svih mladih, što je dva i po puta više od proseka EU.

U Španiji je ukupno 34 posto nezaposlenih mladih i 8,4 odsto nezaposlenih s diplomom.

Slede Italija i Hrvatska, a od Grčke i Španije razlikuju se po tome što imaju i relativno nizak udeo visokoobrazovanih. U Grčkoj i Španiji taj je udeo veći od evropskog proseka dok je u Hrvatskoj i Italiji ozbiljno ispod njega.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay