U kosovskim marketima pored cena i zastava

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na Kosovu je počela primena administrativnog uputstva kojim je predviđeno da u svakoj prodavnici pored cene proizvoda mora da stoji i zastava zemlje porekla.

Za kršenje ove odredbe predviđene su kazne za trgovce u iznosu od 1.000 do 10.000 evra. I u marketu ETC, koji se nalazi na prelazu iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice, počelo se sa označavanjem proizvoda, prenosi Kossev.

Nakon uvođenja takse na proizvode iz Srbije i BiH, na Kosovu se počelo sa kampanjom promovisanja domaćih proizvoda. Donošenje i primena ovog administrativnog uputstva za kosovske vlasti predstavlja još jednu meru zaštite, kako se objašnjava, domaće proizvodnje.

“Od sada, građani ne moraju da čitaju bar-kodove. Lako je videti koji proizvod je iz susednih država, a koji je domaći”, izjavio je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

I u marketu ETC, koji se nalazi na prelazu iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice, mogu se naći zastave zemlje porekla proizvoda.

Jedan market na Kosovu počeo je sa postavljanjem zastave zemlje porekla pored proizvoda mnogo ranije. Reč je o Plus Center marketu iz Uroševca. Tamo nije moguće pronaći srpske proizvode, pošto vlasnik marketa, Suljejman Neziri, već godinama svoj marketing zasniva na činjenici da ne nudi proizvode iz Srbije.

Ovu meru zaštite domaćih proizvoda pohvalio je Neziri koji smatra da “domaći proizvodi nisu dobili nikakvu šansu. Sramota je to što se svi proizvodi uvoze iz Srbije a da lokalnim preduzetnicima nije data šansa, nezavisno od toga što kvalitet proizvoda nije baš visok”.

Izvor: B92

Foto: Pixabay