U Leoniju stopirano potpisivanje sporne izjave?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Potpisivanje „Izjave o saglasnosti“ koja je uznemirila radnike fabrike Leoni u Malošištu, kako kažu iz Sindikata Sloga i niške Inspekcije rada, stopirano je ovog vikenda.

Leoni nije potvrdio stopiranje, ali kažu da je dokument opcioni i u skladu sa zakonom, a Inspekcija kaže da će vratiti svakog radnika na posao ukoliko dobije otkaz zbog nepotpisivanja ovog spornog papira.

Iz Ujedinjenog sindikata Srbije Sloga u Leoniju kažu da su kontaktirali poslodavca i zatražili obrazloženje jer su radnici uznemireni. Predsednik Sloge u Leoniju Danijel Paunović navodi da ne znaju da li je neko bio primoran da potpiše.

Oni (Leoni) su rekli da je Inspekcija rada tražila od njih da radnici potpisuju tu saglasnost. To je trenutno stopirano. Mi smo se obratili našoj centrali da se konsultuju sa pravnicima i advokatima da li su odredbe saglasnosti uopšte po zakonu, naročito deo o smanjenju zarada – naveo je Paunović.

Sindikalni lider je dodao i da je Zakon o radu očajan i da radnici njime nisu zaštićeni.

Međutim, iz niške Inspekcije rada negiraju da su oni inicirali potpisivanje ovog papira. Kako je objasnio inspektor Dragan Milošević, inspekcija je tražila da u tom papiru stoji da „onaj radnik koji ne želi da potpiše neće snositi posledice“.

Ukoliko neko bude dobio otkaz zato što nije potpisao, mi ćemo ga odmah vratiti na posao, naglašava Milošević. Dodao je i da su stavke u saglasnosti po zakonu, ako ih radnici potpišu.

Prema nezvaničnim informacijama, devet radnika u Malošištu je do sad odbilo da potpiše ponuđeni papir, a u toku su razgovori šefova sa radnicima kako bi se smirila situacija.

Odredbe Izjave o saglasnosti ne predstavljaju dodatne ugovorne uslove, kažu iz Leonija, i ne povlače nikakve činjenične i suštinske promene za zaposlene. Da li je papir stopiran za vikend, nisu odgovorili.

Kao rezultat, kompanija nije primila nijednu zvaničnu žalbu zaposlenih, jer je navedeni dokument u skladu sa zakonima Srbije i radnici sami odlučuju da li će ga potpisati ili ne, kao i da uvek mogu da povuku potpis.

Dodaju i da direktor Leonija Klemens Saks žali što su njihovi etički standardi dovedeni u pitanje.

Izvor: Južne vesti

Foto: Pixabay