U najavi nova institucija – Evropski monetarni fond

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska komisija predstavila je “mapu puta” za produbljivanje evropske Ekonomske i monetarne unije (EMU) s konkretnim koracima u narednih 18 meseci.

U sklopu paketa su i inicijative, među kojima je osnivanje Evropskog monetarnog fonda (EMF) i izbor evropskog ministra ekonomije i finansija.

Cilj Komisije je da unapredi jedinstvo, efikasnost i demokratsku odgovornost zone evra.

“Posle godina krize, sada je vreme da uzmemo budućnost Evrope u svoje ruke. Današnji snažan ekonomski rast nas ohabruje da idemo napred i obezbedimo da EMU bude još jedinstvenija i efikasnija i da radi za sve naše građane. Nema boljeg vremena da se krov popravi nego kada sija sunce”, rekao je predsednik EK Žan-Klod Junker.

Potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis rekao je da je jačanje otpornosti ekonomija najbolji način da se spreče krize i da to zahteva strukturne reforme za modernizaciju ekonomije.

EMF bi trebalo da bude izgrađen na dobro postavljenoj strukturi Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) koji je poslednjih godina odigrao ključnu ulogu u zaštiti stabilnosti zone evra pomažući članicama da očuvaju ili dobiju pristup tržištima državnih obveznica.

Takođe bi trebalo da sarađuje s Fondom za rešavanje problema (SRF) u bankama i da bude kreditor koji bi pomogao bržem sređivanju stanja u posrnulim bankama.

Po pitanju uvođenja funkcije evropskog ministra ekonomije i finansija, postizanje jedinstvenog stava o ulozi ministra do sredine 2019. omogućilo bi da se ta funkcija uvede kada bude formirana naredna Komisija.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay