U ovoj firmi iz Loznice plata nema već pet godina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: RTS screenshot

Sedamnaest radnika firme “Dekotra pauer” iz Loznice već pet godina na posao dolaze o svom trošku, a poslodavac im, kako tvrde, duguje čak 66 zarada. Osim neizmirenih plata, radnici negoduju i zbog loših uslova rada, jer struju nemaju već tri godine.

Problemi sa zaradama, radnici kažu, počeli su još 2010. godine, a plate i doprinosi im nisu isplaćeni od 2012. kada je “Toplana” umesto “Dekotre pauer” počela da snabdeva Lozničane grejanjem.

“Ja sam uspeo da naplatim preko suda negde oko 650.000, znači dve tužbe po 300 i nešto hiljada, ali mi ipak firma, pošto šest godina nisam primao platu, znači duguje negde oko dva miliona”, kaže za RTS Miloje Nikolić.

U “Dekotri paueru” kažu da je preduzeće od 2012. godine u blokadi i da čekaju na investitora koji bi u Loznici, po ranijim dogovorima, trebalo da gradi gasnu elektranu. Dodaju i da su radnici pre nekoliko godina odbili njihov predlog o sporazumnom prekidu radnog odnosa uz otpremninu.

“Firma dugi niz godina nema prihoda, a samim tim ni mogućnosti da se radnicima isplaćuju zarade. Važno je napomenuti da sve svakog meseca radnicima obračunavaju zarade na nivou preseka negde trideset pet, šest hiljada što je, smatramo, sasvim dovoljno i većina radnika je svoja prava sa svojim obračunskim listama utužila i neki su i dobili svoje nadoknade”, ističe direktor ove kompanije Slobodan Pavlović.

Radnici “Dekotra pauera” kažu i da su se obraćali svim nadležnim institucijama – od ministara u Vladi, preko nadležnih u gradskoj upravi, do inspektora rada. Odgovora je, kažu, ponekad i bilo, ali rešenja do sada ne.

Ukoliko se u narednih nekoliko dana ne nađe rešenje za njihov problem, najavljuju da će krenuti u proteste, štrajkom glađu ispred Vlade Republike Srbije.

Izvor: RTS

Foto: RTS screenshot