U ponedeljak o novom aranžmanu sa MMF

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predstavnici Vlade Srbije, Narodne banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ponedeljak će razgovarati o novom aranžmanu Srbije sa tom finansijskom institucijom, ali bez finansijske podrške.

Misija MMF, koju predvodi Džejms Ruf, bila je u poseti Srbiji i u martu kad su počeli razgovori o novom aranžmanu, čija bi primena trebalo da počne sredinom ove godine.

Tokom posete Beogradu misija MMF razgovaraće sa vlastima u Srbiji o tekućim makroekonomskim kretanjima, merama za održavanje finansijske stabilnosti i nastavku strukturnih reformi.

Prethodni trogodišnji aranžman Srbije sa MMF završen je u februaru ove godine, a Srbija nije koristila odobrenu pozajmicu iz predostrožnosti u vrednosti oko 1,2 milijarde evra.

Novi aranžman neće podrazumevati nikakvu finansijsku podršku ili kreditnu liniju iz predostrožnosti, jer Srbija ima suficit u budžetu, a i javni dug je pod kontrolom.

Ministar finansija Dušan Vujović je ranije rekao da bi novi program saradnje sa MMF, kroz Instrument koordinacije politika (PCI), omogućio Srbiji da lakše savlada izazove koji se mogu očekivati u narednom periodu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay