U ruskom nuklearnom centru „rudarili“ bitkoin

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nekoliko naučnika ruskog nuklearnog postrojenja Sarov uhapšeno je pošto su navodno pokušali da tragaju za kriptovalutom bitkoin na jakim kompjuterima u tom strogo čuvanom centru.

Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) uhapsili su osumnjičene kada su pokušali da iskoriste neke od najmoćnijih super-kompjutera u Rusiji za sticanje vrednih bitkoina, navodi BBC.

Federalni nuklearni centar u Sarovu, na zapadu Rusije, zatvorena je oblast i pod specijalnim je bezbednosnim režimom.

„Došlo je do neovlašćenog pokušaja korišćenja kompjutera u privatne svrhe, uključujući takozvano ‘rudarenje’ (bitkoina)“, saopštio je Centar u Sarovu.

Super-kompjuter ne bi trebalo da bude povezan na internet iz bezbednosnih razloga, a kada su naučnici pokušali da to učine, momentalno je obavešteno bezbednosno odeljenje nuklearnog centra.

„Koliko znamo, protiv njih je pokrenuta krivična istraga“, rečeno je iz Centra za Interfaks.

Prva atomska bomba Sovjetskog Saveza proizvedena je upravo u Sarovu, za vreme komunističkog diktatora Josifa Staljina.

Sarov je u vreme Hladnog rata bio državna tajna i nije se nalazio na sovjetskim mapama, a posebne dozvole za ulazak u Centar Rusima su potrebne i danas.

Nuklearni centar Sarov je 2011. godine nabavio super-kompjuter koji je u tom trenutku bio 12. najmoćniji računar na svetu, navodi Frans pres.

Izvor: N1

Foto: Pixabay