U šest zemalja EU plate, zapravo, NIŽE nego pre 10 godina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Hrvatska je među šest zemalja Evropske unije u kojima su radnici u proseku plaćeni manje nego pre deset godina, pokazali su objavljeni rezultati Instituta evropskih sindikata (ETUI).

U periodu od 2010. do 2019. godine u Hrvatskoj su se prosečni paketi plata prilagođeni inflaciji, uključujući doprinose za socijalno osiguranje i naknade za plate, smanjili za pet posto.

Novi rezultati ETUI pokazali su da su prosečni paketi plata smanjeni i u Italiji, za dva posto, Španiji i Portugaliji, za po četiri posto, na Kipru za sedam, te u Grčkoj za 15 posto.

ETUI je saopštio da su prosečni paketi plata u istom razdoblju gotovo stagnirali, te porasli tek za 0,1 posto u Finskoj i po 1,5 posto u Belgiji i Holandiji.

“Radnici u šest zemalja EU u gorem su stanju nego pre 10 godina. Čelnici EU vole da pričaju o takozvanom oporavku, ali za milione radnika u mnogim zemljama EU kriza nije gotova”, rekla je zamenica generalnog poverenika Evropske konfederacije sindikata (ETUC) Ester Linč.

“EU mora da učini mnogo više po pitanju promovisanja povećanja plata i minimalnih plata, te u podršci jačih kolektivnih ugovora u gotovo svim zemljama članicama”, zaključila je ona.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay