• English
X

Poslovne vesti

U Sloveniji lekari plaćeniji od političara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prosečna neto plata u Sloveniji za jun iznosila je 1.045 evra, što je u odnosu na maj realni pad za 0,5 posto, objavio je slovenački statistički zavod.

U odnosu na prošlogodišnji jun, prosečna neto plata bila je veća za 2,6 posto. Prosečna bruto plata u Sloveniji za jun iznosila je 1.602 evra.

Prema podacima slovenačke statistike, najviša prosečna neto plata isplaćena je u snabdevanju električnom energijom i gasom, u visini od 1.498 evra.

Plate brže rastu u javnom nego u privatnom sektoru, ali među najbolje plaćenima nisu političari nego lekari, naročito specijalisti i upravnici glavnih zdravstvenih ustanova, piše ljubljanski Dnevnik.

Navodi kako je među pedeset najviših bruto plata, isplaćenih u za maj, čak 49 lekarskih, od kojih je prvi dobio 14.040 evra bruto plate.

Poređenja radi, predsednik države Borut Pahor i premijer Miro Cerar, sa bruto platom nešto nižom od 6.000 evra, nalaze se na 767, odnosno 768. mestu na popisu najvećih bruto plata u javnom sektoru.

Povezane vesti

Evo kolike su plate na Balkanu

Poznato je da na jugoistoku Evrope i nisu nešto velike plate u odnosu na Evropsku uniju, ali koliko se zapravo zarađuje na Balkanu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay