U sredu dogovor sa Makedonijom oko brašna ili kontramere

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić putuje u sredu u Skoplje kako bi u dogovoru sa predstavnicima makedonske vlasti rešio problem izvoza brašna iz Srbije, a ukoliko do dogovora ne dođe, Srbija će uvesti kontramere.

Ministar trgovine u sredu u Skoplje gde će ponuditi konkretno rešenje, a ako ne bude postignut dogovor, Srbija ima spremljene kontramere na odluku Vlade Makedonije kojom su pre dve nedelje uvedene necarinske barijere za izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju.

To je 13. put u poslednjih sedam godina da su Srbija i Makedonija u sporu zbog brašna.

Odlazak u Skoplje Ljajić je najavljivao za 2. marta, ali nije otputovao jer sa makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Nikolovskim nije bila postignuta saglasnost oko povlačenja spornog pravilnika Vlade Makedonije o markiranju brašna, kojim je mlinarima iz Srbije otežan izvoz na tržište te zemlje.

Za list Danas Ljajić je najavio da će Srbija u sredu Makedoniji uvesti kontramere i istakao je da neće da ide u Skoplje sve dok ne bude čuo konkretan predlog o kom može da se razgovara.

Makedonski ministar Ljupčo Nikolovski je danas rekao da je za Makedoniju prihvatljivo da se kontrolne markice za brašno na malim pakovanjima i dalje stavljaju u Srbiji, a da se na velika pakovanja to radi u Makedoniji.

On je objasnio da je u pregovorima sa Srbijom kao prihvatljivo rešenje ponudilo da se markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kolograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma da se to radi u Makedoniji, u skladu sa novim makedonskim pravilnikom.

Izvor: Beta

Foto: Beta