Uber „ojačao“ 14 milijardi dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vrednost Ubera za godinu dana skočila je za 14 milijardi dolara bruto. Tržišna kapitalizacija američke kompanije narasla je na 62 milijarde dolara i veća je za 30 posto u odnosu na poslednju prodaju deonica, u januaru ove godine.

Tri sadašnja i buduća investitora (Coatue Management, Altimeter Capital i TPG) ovih dana su, naime, izrazili želju da kupe do 600 miliona dolara vredan udeo u Uberu.

Deonicu Ubera vrednuju na 40 dolara. Kad je Softbank kupio 15-procentni udeo u Uberu u januaru je platio za njega 33 dolara po deonici.

Ova valuacija dolazi nekoliko dana nakon što je komopanija objavila vrlo dobre poslovne rezultate. Uber je u prvom kvartalu povećao prihode 55 odsto, a gubitak je smanjen za 49 posto. Smanjili su rashode, a najviše novca su zaradili prodajom svog jugoistočnog poslovanja konkurentu Grab i udruživanju s Yandex Taxijem u Rusiji.

Analitičari su uglavnom složni kako je vrednost kompanije bitno narasla, najviše zbog povećanja vrednosti deonica i većeg broja prodatih deonica generalno.

Kako je Uber privatna kompanija, mnoge je iznenadilo što je objavio svoje finansijske rezultate. Analitičari smatraju da je reč o pripremama za izlazak na berzu iduće godine.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay