Ubiranje poreza sve bolje i bolje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U prvih šest meseci Poreska uprava je naplatila 710 milijardi dinara, odnosno 38 milijardi više nego u istom periodu prošle godine.

Naplata poreza značajno raste treću godinu zaredom. Po rastu naplate prednjače socijalni doprinosi i PDV, a višku u državnoj kasi doprineli su i dobri rezultati u otkrivanju utajenih prihoda.

Mira Stanojev iz Sektora naplate Poreske uprave navodi da je, u odnosu na prošlu godinu, za 5,6 odsto povećana naplata javnih prihoda koje administrira Poreska uprava. „Trend rasta primećuje se kod svih najosnovnijih i najvažnijih javnih prihoda“, ističe Stanojev.

Sa rastom većim od osam odsto, prednjače doprinosi i PDV. Kao rezultat ciljnih kontrola u porastu su i novootkriveni poreski prihodi, najčešće PDV i akcize.

Nenad Krtolica iz Sektora kontrole Poreske uprave kaže da je kontrola javnih prihoda izvršena kod 3.700 poreskih obveznika. „Skoro svaki drugi je imao nepravilnosti i po tom osnovu utvrđeni su neotkriveni prihodi od 14 milijardi dinara“, navodi Krtolica.

Naplata poreza na dobit, koja je prošle godine najviše porasla, na istom je nivou, a na dobar trend privrede upućuju drugi pokazatelji.

S obzirom na to da je prošla godina bila rekordna po naplati i povraćaju PDV, još je značajniji podatak da je od početka godine privrednicima vraćeno 124 milijarde dinara PDV, što je za 20 odsto više nego u istom periodu lane.

Povećan broj novih firmi

Prema podacima APR, u prvoj polovini ove godine za četiri odsto je povećan broj novoosnovanih preduzeća. Kod preduzetnika je taj procenat viši – gotovo 19 hiljada njih započelo je biznis. U istom periodu smanjio se broj ugašenih firmi.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović ističe da je broj privrednih subjekata blizu 400.000. „To je jako dobra poruka i govori o popravljanju privrednog ambijenta“, ocenjuje Obradović.

Šest milijardi utajenog poreza

Kada je reč o suzbijanju privrednog kriminala, glavna inspektorka Poreske policije Nada Novosel ističe da su u proteklom periodu otkrivene četiri organizovane kriminalne grupe, čiji izvršioci su izveli najteža dela iz oblasti privrede“, navodi Novosel.

Iz ovih predmeta, kako dodaje, devet lica je lišeno slobode a iznos utajenog poreza je viši od 451 miliona dinara. U akcijama od početka godine, Poreska policija je otkrila oko šest milijardi dinara utajenog poreza.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay