„Udaren“ temelj za novu nemačku investiciju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemačka kompanija Forverk počela je sa izgradnjom fabrike u Preljini kod Čačka, u kojoj će se proizvoditi delovi za automobilsku industriju i radiće više od 1.000 ljudi.

Vrednost investicije je više od 50 miliona evra i ove godine će biti izgrađeno više od 40.000 kvadrata proizvodnog prostora, a plan je da se u narednih šest godina pogon proširi na oko 65.000 kvadrata.

U okviru fabrike će biti i centar za testiranje, a radnici će obuku imati u Nemačkoj i Poljskoj.

Izvršni direktor Forverka Jirgen Miler je rekao da je Čačak sjajan izbor za investiciju te kompanije koja planira da u budućnosti u Srbiji zaposli i više od 1.000 radnika.

Istakao je da će Forverkova fabrika u Čačku imati najsavremeniju opremu i da će se u njoj raditi delovi za najpoznatije svetske marke automobila, ali da će zaposleni biti njena najveća vrednost.

Dodao je da se očekuje da već krajem ove godine u fabrici počne probna proizvodnja.

„Nigde u svetu nije tako brzo obezbeđena lokacija za našu fabriku“, rekao je vlasnik grupacije Forverk Peter Kelen i zahvalio gradskim vlastima što ulica u kojoj je fabrika nosi njegovo ime.

Polaganju kamena temeljca za fabriku Forverka prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je to prva velika investicija u Čačku u poslednjih 35 godina.

„Ovo nije samo boljitak za Čačak već i za okolna mesta i ceo Moravički okrug, ali i za državu“, rekao je on i dodao da ukupne direktne strane investicije u Srbiji za prvih pet meseci ove godine od 1,16 milijardi evra pokazuju da je Srbija privlačna za investitore i da su sve bolji uslovi poslovanja.

Istakao je da Srbija „jednu po jednu zemlju prestiže u svemu, čak i po životnom standaru“.

Izvor: N1

Foto: Pixabay