Udruživanje koje će ZAGORČATI cenu čokolade

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Mnogima omiljena poslastica, čokolada, uskoro bi mogla znatno da poskupi, ukoliko se ostvari mogući plan o udruživanju dva najveća svetska proizvođača kakaa.

Ova ne baš najsretnija informacija proizlazi iz nedavne objave, prema kojoj Gana i Obala Slonovače, iz kojih dolazi gotovo dve trećine svetskog kakaa, već neko vreme pregovaraju o stvaranju udruženja pod nazivom COPEC (eng. Cocoa Producing Countries).

Vlasti dve zapadnoafričke države smatraju da će upravo stvaranjem svojevrsnog kartela uspeti da podignu cenu kakaa i samim time povećaju zaradu od uzgoja.

Kako prenosi Tportal, ova vredna sirovina dolazi s malih porodičnih gazdinstava, od kojih zrna kakaa po cenama koje određuju države, otkupljuju nakupci koji ih na veliko prodaju vlastima koje ga dalje plasiraju globalnim preprodavcima.

Tona kakaovog zrna na tržištu ovih dana se prodaje po ceni od oko 2.500 dolara, dok se vrednost svetske prodaje čokolade procenjuje na više od 100 milijardi dolara, od čega Gana i Obala Slonovače godišnje uspevaju da zarade tek oko četiri milijarde.

Kako bi povećali zaradu uzgajivača, koji često žive i ispod granice siromaštva, vlasti Gane i Obale Slonovače odlučile su da će od oktobra na trenutnu tržišnu cenu naplaćivati dodatnu premiju od 400 dolara, što znači da bi zrno kakaa moglo poskupeti za oko 15 posto.

U pregovorima s predstavnicima konditorske industrije prošlog leta, dve države su predlagale da se na tržištu formira minimalna cena, od 2.600 dolara po toni, ali su prerađivači odbili predlog tvrdeći da bi takva praksa stvorila haos na tržištu.

Umesto toga, prerađivači puno lakše sprovodivim rešenjem smatraju dodatnu premiju na tržišnu cenu. Novu premiju podržali su i vodeći proizvođači slatkiša.

Ipak, uprkos podršci vodećih proizvođača, većina ih ističe da će se spomenuto poskupljenje najviše odraziti upravo na potrošače.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay