Ugovor za novi savski most

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beoinfo

U utorak, 23. januara, biće potpisan ugovor sa Saobraćajnim institutom CIP za izradu projekta novog mosta, koji treba da bude izgrađen na mestu Starog savskog mosta.

To je najavio gradski menadžer Goran Vesić, ističući da se početak radova očekuje u prvoj polovini 2019. godine.

“Novi savski most, koji će biti jedan od lepših u Beogradu imaće četiri saobraćajne i dve tramvajske trake, kao i staze za pešake i bicikliste. Okvirna vrednost mosta je oko 50 miliona evra, čiju tačnu cenu ćemo znati po izradi projekta”, rekao je Vesić za RTS.

Vesić je istakao da će tokom gradnje novog, Stari savski most biti repariran i premešten na neku drugu lokaciju gde će biti u službi pešaka i biciklista.

Takođe je rekao da je direktno sa izgradnjom novog mosta povezana i izgradnja tunela od autobuske stanice do Pančevačkog mosta, čija će okvirna cena biti oko 110 miliona evra.

Taj tunel će, kako je istakao, omogućiti da se koncentracija saobraćaja u centru grada smanji za 14 odsto, posebno kada se ima u vidu da će protok saobraćaja na novom mostu biti veći nego na Brankovom.

“Kroz proširenje pešačkih zona, tramvajske mreže i kroz projekat metroa koji će početi da se gradi za dve, do dve i po godine imamo jasan plan da rešimo problem saobraćaja u Beogradu, koji inače imaju sve velike svetske metropole”, rekao je Vesić.

On je podsetio da je tunel koji treba da poveže savsku i dunavsku obalu počeo da gradi Josip Broz Tito, još 50 – tih godina proškog veka, ali da se odustalo zbog visokih podzemnih voda za koje tadašnja tehnologija nije imala rešenje, što sada nije slučaj.

Izvor: RTS

Foto: Beoinfo