Ukradena struja vredna milijardu dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Elektroprivreda Srbije otkrila prošle godine 6.762 slučaja neovlašćenog trošenja električne energije, a kilovati koji su volšebno nestali sa strujne mreže vredeli su milijardu dinara.

Najviše onih koji „zaboravljaju“ da prijave potrošenu električnu energiju su građani. Mnogo više od privrednika.

U EPS ističu da je smanjenje krađe struje jedan od njihovih prioriteta u poslovanju. Kažu i da njihove akcije na otkrivanju krađe električne energije i neovlašćenog priključivanja na mrežu sprovode 24 časa dnevno, 365 dana u godini. I to, tvrde, daje rezultate, jer sve više lopova ostaje kratkih rukava.

Analizira se potrošnja struje kod svih kategorija kupaca da bi se otkrila potencijalna mesta neovlašćenog korišćenja, tvrde u EPS. Rade se opsežne kontrole mernih mesta na kojima postoji sumnja za eventualne zloupotrebe.

Prošle godine otkrivena su 6.762 slučaja neovlašćenog korišćenja električne energije od toga u kategoriji domaćinstva 6.091, a u ostalim kategorijima 671. Šteta je tačno 1.026.023.535 dinara.

Oko 65 odsto ovog iznosa „potrošila“ su domaćinstva. Njima je fakturisano 658.563.186 dinara za neovlašćenu potrošnju, dok su ostali korisnici otkriveni u krađi „zaboravili“ da plate 367.460.349 dinara.

Imena onih koji troše a ne plaćaju struju, prema zakonu, ne smeju da se objavljuju. Protiv njih se podnose krivične prijave i isključuju se sa mreže. U EPS smatraju da bi „lopova“ bilo mnogo manje da je kaznena politika oštrija.

Kako tvrde u EPS, kradljivce ohrabruje odlaganje krivičnog gonjenja, dugotrajni sudski procesi koji se razvuku i na nekoliko godina, ali i blage sankcije jer su presude često oslobađajuće ili se izriču uslovne kazne. Zato EPS traži pooštravanje kaznene politike.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay