Ukrajina pleni imovinu Gasproma

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Ukrajinske vlasti počele su da plene imovinu koja pripada Gaspromu zbog toga što, kako kažu, ruska gasna kompanija ne poštuje odluke Arbitražnog suda u Stokholmu.

„Ukrajinska vlada je, u skladu sa aktuelnim okolnostima, pokrenula akciju s ciljem da se od Gasproma naplati izrečena kazna“, navodi se u saopštenju ukrajinske vlade i dodaje da je ovaj potez u skladu sa odlukom suda u Stokholmu.

Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman poručio je da stav Kijeva u sporu sa Gaspromom mora biti „čvršći i konzistentniji“.

„Gasprom mora poštovati presudu Arbitražnog suda i postupiti u skladu sa zahtevima ukrajinskog antimonopolskog regulatora i odlukama ukrajinskih sudova“, izjavio je premijer.

Iz Gasproma je prošle nedelje saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Beta/AP