Umereno rizično poslovanje u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Boniteska kuća “Dan i Bredstrit” (Dan & Bradstreet) ponovo je svrstala Srbiju u grupu zemlja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom. U društvu smo sa komšijama u regionu – Hrvatskom, Bugarskom, Madjarskom, Makedonijom, Albanijom i Rumunijom.

Bolji rejting u regionu ima Slovenija koja je okarakterisana kao zemlja blagog rizika, dok niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina kao zemlja veoma visokog rizika, navodi se u saopštenju.

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija, a

Analitičari Dan i Bredstrita upozoravaju na slabu vladavinu zakona u Srbiji.

“Prema indeksu percepcije korupcije za 2016. godinu organizacije Transparensi internešnal (Transparency International), Srbija se nalazi tek na 72. mestu zajedno sa Burkinom Faso i Solomonovim ostrvima”, navodi se u izveštaju.

Ocenjeno je da korupcija i kriminal predstavljaju najveći problem, naročito sajber kriminal koji je u porastu, a najozbiljniji rizik od kriminala za investitore i izvoznike je prevara pri kupovini korišćenjem lažnog identiteta, zbog čega na kraju dobavljači ne dobiju svoj novac.

U izveštaju se navodi i da bi se dugogodišnji spor sa Kosovom mogao približiti nekoj vrsti razrešenja.

“Novi predsednik Aleksandar Vučić je inicirao unutrašnji dijalog o srpskoj politici prema Kosovu i nagovestio mogućnost priznanja otcepljene teritorije”, piše u saopštenju.

Dodaje se i da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predložio podelu Kosova po kojoj bi enklave sa većinskim srpskim stanovništvom na severu prešle u sastav Srbije u zamenu za priznanje nezavisnosti ostatka Kosova.

Dan i Bredstrit je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 175 godina, a u Srbiji je zastupa kompanija Bisnode.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay