UPOZORENJE DEKANA: Najkvalitetniji građevinci napuštaju Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu Branko Božić upozorio je da je iz Srbije u poslednje dve godine otišlo više od 1.000 građevinskih radnika, prenosi B92.

Reč je, kako ističe, uglavnom o visokokvalifikovanim radnicima.

“Ne samo u Nemačku, sve više odlaze i u Austriju, Sloveniju i druge zemlje. Ali odlaze i iz Hrvatske, Bosne, Makedonije. Globalizacija čini svoje. Radna snaga se ne može silom zadržati. Privrede su nam slabe”, kazao je za B92 Božić.

Prema njegovim rečima, ekonomska kriza, nerazvijen bankarski sektor kao i doskorašnji deficit u budžetu Srbije onemogućili su samostalno investiranje u izgradnju kapitalnih objekata što je za posledicu imalo uzimanje stranih kredita kao jedinog preostalog mehanizma investiranja.

“Takve okolnosti, nažalost, s pravom ili po sili, domaćoj građevinskoj operative nametnule su neravnopravan tretman u odnosu na strane firme i dodeljena im je, najčešće, uloga podizvođača. Bez adekvatnog nadzora i često lošeg kvaliteta proizvoda gde se uglavnom vodi računa o rokovima i da gradnja bude što jeftinija, a domaćim firmama zarada što niža, vremenom se izaziva otpor i nezadovoljstvo domaćih radnika koji se sve više orijentišu ka zapadnim tržištima, odlascima u arapski svet, trbuhom za kruhom”, kaže Božić.

Izvor: B92

Foto: Pixabay