Uskoro preliminarna odluka o koncesiji za beogradski aerodrom

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je najavila da će do 25. decembra biti doneta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” i da očekuje da svih pet kvalifikovanih ponuđača preda obavezujuću ponudu.

Rok za dostavljanje ponuda za koncesiju ističe danas u 15.30

Brnabić je na Aerodromu “Nikola Tesla” prilikom dočeka petmilionitog putnika kazala da će pri odabiru najbolje ponude za koncesiju biti presudno kolika je ponuđena koncesiona naknada “ali i mnogi drugi aspekti”.

Dodala je da u nadmetanju za koncesiju za beogradski aerodrom učestvuju najveće svetske kompanije sa skoro svih kontinenata, od kojih nijedna nije imala primedbi na postupak koji nadgledaju i međunarodne finansijske institucije.

Kvalifikovani ponuđači za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports, južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure i kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom “Nikola Tesla” objavili su 10. februara 2017. godine.

Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

Prvi put tokom 55 godina postojanja Aerodrom “Nikola Tesla” će uslužiti petomilionitog putnika u ovoj godini.

Do kraja 2017. očekuje se više od 5,3 miliona putnika, rekao je direktor Aerodroma Saša Vlaisavljevića.

On je istakao da beogradski aerodrom ove godine ima najbolje poslovne rezultate u istoriji, zahvaljujući otvaranju novih linija prema Njujorku i Pekingu, a povećan je i broj operacija domaćeg prevoznika Er Srbije.

“Vrednost akcija Aerodroma na Beogradskoj berzi je otišla četiri puta više u odnosu pre četiri godine. Proširili smo kapacitet sa pet miliona putnika na sedam miliona putnika”, rekao je Vlaisavljević.

Izvor: Beta

Foto: promo