Uspeo je da ratu za kredit isplati kovanicama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nesvakidašnji štediša Bojan Marčeta (36) je 2 godine skupljao sitan novac, po pet feninga, da plati ratu kredita od 310 KM, a prikupio je ukupno 7.400 kovanica.

Marčeta, koji se konobarisanjem bavi već punih 15 godina, svakodnevni je svedok rasipništva i nemara, kada je reč o novcu, pa je baš iz tog razloga želeo da pokaže kako nekad malo može da znači mnogo i da o svakom feningu treba voditi računa. Na ovu neobičnu ideju došao je pre nešto manje od dve godine i prikupio skoro 17 kilograma isključivo kovanica koje imaju najmanju vrednost, piše Glas Srpske.

“Decu ne učimo pravim vrednostima, novcem se bahatimo i koristimo ga u pogrešne svrhe. Zato sam se i odlučio na ovako nešto, da pokažem kako štednja i pet feninga može da znači mnogo. Platio sam ratu kredita, koja iznosi 310 KM, samo ovim novcem po pet feninga i ostalo mi je još oko 1.400 kovanica odnosno 70 maraka”, kazao je Bojan i dodao da će taj novac ostaviti za neku od narednih rata, jer nastavlja da štedi.

Prvobitna ideja bila je da na polovini ugovora vrati ratu kredita, što je na kraju i uspeo. U proseku je svaki dan štedeo nešto više od pola marke, a bilo je nedelja u kojima je, kada se crta podvuče, dolazio i do deset maraka.

“Ljudi greše kada ne uzimaju sitan novac, jer smatraju da je bezvredan, što, evo kako se ispostavilo, nije tačno. Ovaj put sam sakupio novac za ratu kredita, a možda će sledeći put biti i za registraciju vozila”, poručuje Marčeta.

Izvor: Glas Srpske/B92

Foto: Pixabay