Usvojen Predlog zakona o elektronskom dokumentu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju koji omogućava da se elektronski dokumenti priznaju kao i papirni, ali i različite nivoe identifikacije fizičkih i pravnih lica.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija saopšteno je da elektronsko poslovanje isključuje odlazak na šalter i time štedi vreme i materijalne resurse Kako je navedeno, zakon je značajan za unapređenje i promociju elektronskog poslovanja jer omogućava brže i efikasnije poslovanje, smanjuje troškove poslovanja.

Doprineće modernizaciji i efikasnijem radu organa javne uprave, ali i lakši i sigurniji pristup uslugama tih organa kao i drugih subjekata koji se pružaju elektronskim putem, piše u saopštenju.

Zakon uređuje i elektronski potpis, elektronski pečat, vremenski žig, elektronsku dostavu i elektronsko čuvanje dokumenata, što će, prema navodima iz ministarstva omogućiti jednostavnu i jeftiniju upotrebu kvalifikovanih elektronskih sertifikata, razmenu dokumentacije u elektronskom obliku i uništavanje papirne dokumentacije kada je obezbeđena usluga kvalifikovanog elektronskog čuvanja.

Predlogom novog zakona uvodi se i usluga elektronskog potpisa “u cloud-u” (oblaku), što znači da će putem mobilnih telefona korisnici moći da se elektronski potpisuju, navodi se u saopštenju i dodaje da će se na taj način doprineti znatno većoj upotrebi elektronskog potpisa koji je mnogo praktičniji od postojećih rešenja.

Navedene usluge od poverenja uticaće na povećanje elektronskog poslovanja, elektronskih transakcija i omogućiće elektronsko opštenje između organa javne vlasti i stranaka. Usvajanjem ovog zakona kreirana je osnova za uspostavljanje moderne elektronske uprave u Srbiji.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay