Usvojeno POSKUPLJENJE putarina: Od Subotice do Preševa 2.128 dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Skupština Srbije usvojila je izmenu Zakona o korišćenju javnih dobara kojima se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto.

Putevi Srbije izrađuju novi cenovnik, koji će početi da važi tek nakon potvrde vlade. Izračunali smo koliko bi, okvirno, to poskupljenje trebalo da iznosi.

Putarina od Subotice do Preševa za automobil, prema aktuelnim cenama kada se sve sabere, iznosi 1.900 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto bila bi 2.128 dinara.

Od Beograda do Preševa se sada plaća 1.340 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto iznosila bi 1.501 dinar.

Za deonicu Beograd–Niš sada treba izdvojiti 800 dinara, a nakon poskupljena bi to iznosilo 896 dinara. Od Beograda do Subotice sada treba platiti 560 dinara, nakon poskupljenja 627 dinara.

Od Beogada do Šida cena iznosi 370 dinara, dok bi nakon poskupljenja trebalo izdvojiti 415 dinara. Na autoputu Ljig-Preljina, gde je sada putarina 140 dinara, bila bi 157 dinara.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Skupština je usvojila i zakon o izgradnji autoputa E-761, odnosno deonice Pojate-Preljina u dužini od 110 kilometara.

U obrazloženju zakona navedeno je da je za realizaciju tog projekta u budžetu Srbije za 2019. godinu planirano krediteno zaduženje kod stranih investicionih korporacija i fondova na iznos od 800 miliona evra.

Moravski koridor povezaće sva veća naseljena mesta u regionu: Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo, Čačak.

Koridor će biti direktna veza između Koridora 10 i 11, a resorna ministarka Zorana Mihajlović izjavila je ranije bi u julu mogla početi izgradnja koja će trajati oko dve i po godine.

Izvor: RTS, Beta

Foto: BIZLife