Uvac (ni)je ugrožen

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: uvac.org

Nakon što su internet preplavile fotografije specijalnog rezervata prirode Uvac, na kojima se vidi da se to jezero suši i nestaje, reagovalo je resorno ministarstvo tvrdnjama da je „situacija pod kontrolom“.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da, na osnovu mišljenja ihtiologa, riblji i ostali živi svet za sada nije ugrožen u specijalnom rezervatu prirode Uvac, imajući u vidu činjenicu da je najveća dubina Sjeničkog jezera 108 metara.

Prema njihovom mišljenju, s obzirom da je reč o veštačkom jezeru, koje je nastalo prvenstveno radi proizvodnje električne energije, pojave opadanja nivoa vode su redovne.

„Istina je da je najviše vode opalo sa Sjeničke strane jer je tu i najpliće, ali trenutno stanje je pod kontrolom. Pratimo situaciju i u stalnoj smo komunikaciji sa upravljačima, koji će nas obavestiti u slučaju da nivo vode drastično opadne, nakon čega ćemo u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode i nadležnim inspekcijskim službama preduzeti sve zakonom propisane mere“, navodi Ministarstvo u odgovoru na pitanje N1.

Ekipa N1 posetila je specijalni rezervat prirode Uvac i ustanovila da se rezervat koji je dom 24 vrste riba, kuća 172 različite ptice i oaza 219 biljaka, delimično osušio. Nivo vode niži je za dvadesetak metara.

Izvor: N1

Foto: uvac.org