Veća i proizvodnja i izvoz struje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Elektroprivreda je u januaru proizvela za 9,5 odsto više struje nego u istom mesecu prošlr godine, a izvoz električne energije veći je za 24 miliona evra, izjavio je v.d. direktora EPS Milorad Grčić.

„EPS je u poslednjih godinu dana počeo da ulaže u prenosnu mrežu i nedavno je u Ubu i Aranđelovcu položen kamen temeljac za gradnju trafostanica i rekonstruisan deo trafostanice u Bariču, čime je njen kapacitet povećan za 31 megavat“, rekao je Grčić novinarima posle obilaska tog baričkog objekta.

Dodao je da je trafostanica u Bariču neophodna za „širenje kineske kompanije Meita koja će za nekoliko nedelja otpočeti gradnju druge fabrike“ i najavio da će naredne godine biti modernizovana cela trafostanica.

Istakao je da bi opština Obrenovac zbog Termoelektrane „Nikola Tesla“, koja proizvodi od 52 do 54 odsto ukupne struje u Srbiji, trebalo da ima prednost u odnosu na druge opštine, ali da „to do sada nije bilo tako“.

„Proizvodnja struje u obrenovačkoj elektrani stvara obavezu da se i toj opštini, kao i Lazarevcu odakle se doprema ugalj, zbog čega su najvažniji energetski centri u Srbiji, obezbedi stabilno snabdevanje strujom“, rekao je Grčić.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay