Većina direktora godinama u v.d. stanju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Status vršioca dužnosti trenutno u Srbiji ima 215 službenika, a postupci za popunjavanje tih položaja u organima državne uprave i službama Vlade putem internog, odnosno javnog konkursa, nisu pokrenuti za sve pozicije, piše Danas.

Razlog koji je Vlada navela za takvo stanje u njenim službama jeste da je pokretanje postupka popunjavanja položaja uslovljeno dostavljanjem predloga rukovodioca državnog organa.

“Ukupan broj položaja u kojima se nalaze lica u statusu vršioca dužnosti kojima je po dva ili više puta produžen status vršioca dužnosti za još tri meseca je 167. Produžavanje v.d. statusa na još tri meseca bilo je uslovljeno pokrenutim internim ili javnim konkursom koji nisu okončani zbog propisane procedure”, navode za portal Danas u Službi za upravljanje kadrovima Vlade Srbije.

Većina direktora vladinih kancelarija i drugih institucija već nekoliko godina je konstantno u v.d. stanju, među kojima je i Marko Đurić, kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je i vršilac dužnosti već četiri godine.

Podsetimo, nedavno usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima u svojim odredbama definiše da “vršioci dužnosti koji su postavljeni na položaj do početka primene ovog zakona ostaju na dužnosti do isteka vremena na koji su postavljeni, a najduže do 1. jula 2019. godine”.

Iz Centra za evropske politike kažu da je pridržavanje zakona ključno za izvođenje države iz, kako oni navode, “v.d. stanja”. Prema rečima istraživača u CEP i stručnjaka za reformu javne uprave Vladimira Mihajlovića, ključno je rešiti problem zloupotrebe instituta vršioca dužnosti.

“Trenutno stanje u kom je dve trećine državnih službenika na položaju u v.d. stanju je postalo neodrživo”, naglasio je Mihajlović i dodao da bi zakon, koji je Skupština usvojila, trebalo da onemogući nastavak ove prakse.

Ističe, da imajući u vidu da će ovakvim izmenama ministrima biti oduzeta velika diskreciona moć, ostaje da se vidi da li će se i na koji način ovo u praksi zaista implementirati.

A da je trenutno stanje u državnim službama loše svedoče i rezultati istraživanja sa WeBER projekta, koji CEP sprovodi u saradnji sa partnerima iz regiona Zapadnog Balkana, prema kojima je Srbija na najgoroj poziciji u regionu kada je u pitanju pokazatelj “efektivne zaštite pozicije visokog državnog službenika od neželjenog političkog uticaja”, odnosno na skali od nula do pet Srbija je ocenjena najnižom ocenom – nulom, piše DANAS.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay