Veliki nacionalni projekat “preskočen” u budžetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Jedna od najvećih, a ujedno i najkritikovanijih investicija koje država planira u narednom periodu svakako je izgradnja Nacionalnog stadiona za koji je, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, već izdvojeno 250 miliona evra.

O ovom projektu se govori godinama, a ministar je najavio da će radovi početi sredinom 2020. Međutim, u republičkom budžetu, a posebno u delu koji popisuje kapitalne projekte u naredne tri godine (2020. – 2022.) i novac potreban za njihovo ostvarenje, nigde se ne pominje stadion.

Jedino mesto u Zakonu o budžetu za 2020. godinu gde se ovaj projekat pominje su odobreni projektni zajmovi gde se navodi da će se država zadužiti za 250 miliona evra za ovu namenu i to nije precizirano gde će se zadužiti, već stoji generička stavka “fondovi, korporacije i banke”.

Stručnjaci za javne finansije ističu da s obzirom na to da nema konkretne stavke u budžetskim troškovima, ne bi trebalo ništa konkretno da se desi sa ovim projektom ove godine.

Država često stavi u plan zaduživanja nameru da uzme kredit za neki projekat, ali to se onda ne realizuje godinama, a u nekim slučajevima nikada ne dođe na red.

Mali: Za NACIONALNI stadion 250 MIL. EUR, stigle četiri ponude


 

Izvor: Danas

Foto: Pixabay