VEROVALI ILI NE: „Srbijagas“ je najuspešnije javno preduzeće

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Medija centar Beograd

Javna preduzeća su prošle godine imala ukupan neto dobitak od 23,7 milijardi dinara, na čelu sa “Srbijagasom”, čiji je profit više od polovine ovog iznosa, saznaje “Blic” u Ministarstvu privrede.

Tako je od 37 javnih preduzeća čiji je osnivač Srbija, pozitivan finansijski rezultat za 2017. godinu ostvarilo 31 javno preduzeće, dok je negativan neto rezultat, odnosno minus u kasi, imalo šest javnih preduzeća.

Na listi najuspešnijih javnih preduzeća prošle godine ubedljivo prvo mesto pripalo je JP “Srbijagas”, koje je imalo 16,7 milijardi dinara dobiti.

Pre samo desetak dana direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je  potvrdio u izjavi za Blic da Srbijagas uzima kredit za nabavku gasa i da je raspisan tender za kredit od 30 miliona evra. On je i ocenio da kompanija još nije toliko finansijski jaka da bez pozajmica obezbeđuje potrebne količine energenata.

Po uspešnosti, iza Srbijagasa, sledi EPS sa gotovo tri puta manjim iznosom profita, 6,4 milijarde dinara, zatim “jugoimport SDPR”, koji je imao 3,1 milijardu dinara neto dobiti, EMS sa tri milijarde i “Pošta Srbije”, koja je ostvarila 2,2 milijarde dinara profita.

Realizovani poslovni dobitak javnih preduzeća u 2017. godini veći je za 56 odsto u odnosu na planiranu dobit za isti ovaj period kažu u Ministarstvu privrede. Kako naglašavaju, realizovani poslovni prihodi u 2017. godini manji su za šest odsto u odnosu na planirane, ali su i rashodi sniženi, i to za devet odsto u odnosu na planirane troškove za isti period.

Izvor: Blic

Foto: Medija centar Beograd

Piše: B.M.