Vesić najavio i TREĆU liniju metroa, BG voz i do NACIONALNOG stadiona

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dva dana nakon što je usvojeno da će trase beogradskog metroa biti Železnik – Mirijevo i Zemun – Mirijevo, Goran Vesić već govori i o trećoj trasi.

Кonačna trasa prve dve linije metroa je utvrđena, dok je početak radova planiran za kraj sledeće godine. Takođe, u budućnosti se planira i treća linija, koja bi trebalo da poveže Voždovac, novu autobusku stanicu u Bloku 42 i železničku stanicu Novi Beograd preko Prokopa, Slavije i Trga republike, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je za Večernje Novosti, kako se navodi u saopštenju na sajtu grada Beograda, istakao da će domaće arhitekte, po ugledu na metroe evropskih prestonica, dobiti šansu da urede sva stajališta.

Prva linija će biti u potpunosti pod zemljom, izuzev dela na Makiškom polju, gde će se nalaziti i depo. Druga linija će jednim delom, na Novom Beogradu i Zemunu, biti na vijaduktu. Planirano je da ukrštanje prve dve linije metroa bude na Savskom trgu, odnosno na mestu bivše glavne železničke stanice. U ovoj fazi metro neće obuhvatati Prokop, ali će putnici moći da koriste BG voz i stanicu dalje, na Mostarskoj petlji, da „uhvate“ metro.

“Na isti način će putnici sa nove autobuske stanice u Bloku 42 moći uz pomoć BG voza da dođu do metroa, ali samo do izgradnje treće linije”, istakao je Vesić i dodao da će projektovanje treće linije početi isto kada i izgradnja prve dve.

Metro će biti u potpunosti integrisan sa ostalim vidovima gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja, kao i BG vozom.

“Paralelno sa metroom dodatno će biti razvijan sistem BG voza, za šta je potrebno oko 500 miliona evra. O tome razgovaramo sa japanskim kompanijama koje imaju podršku tamošnje Vlade. Ove godine BG voz će biti proširen do Mladenovca, preko naselja Đurinci u Sopotu. Od 8. decembra, BG voz će „pokrivati“ Barajevo i Lazarevac, dok će tokom jeseni saobraćati do Pančeva. Planira se i izgradnja nove linije koja bi obuhvatila Surčin, buduće zdanje nacionalnog stadiona i aerodrom, kao i linije prema Кaraburmi”, rekao je Vesić.

Izvor: BIZLife/Večernje novosti

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Pingback: Kako bi BG METRO mogao da utiče na cenu NEKRETNINA? - Bizlife.rs

  2. Lalos

    Surcin-Novi Beograd-Savski trg-Borca.
    Ova linija bi sa ukrstanjem Zemun-Mirijevo vukla najvise putnika. Nema veze sa levom obalom Dunava, pancevac prepun…mislite o tome.