X
  • English
X

Poslovne vesti

Više nećemo sipati gorivo u BiH?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Loša vest za naše vozače koji žive u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, s obzirom na to da je ta susedna zemlja uvela akcize na gorivo, koje je sada skuplje za 0,18 feninga, odnosno oko 11 dinara po litru, dok je autogas poskupeo daleko više.

Set zakona o akcizama u BiH, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine stupio je na snagu, te su od sada cene goriva na benzinskim pumpama veće i prilagođene novim nametima.

U sredu uveče na većini benziskih pumpi u BiH vladale su ogromne gužve na kojima su građani u kilometarskim kolonama čekali na red da natoče gorivo pre najavljenih poskupljenja. Tvrde da će poskupljenje svakako uticati na ionako male kućne budžete.

U poslednjih nekoliko meseci litar goriva u BiH je porastao za 0,40 KM, a sa uvođenjem akciza cene su od 01. februara povećane za 18 feninga po litru. Od ponoći je najviše poskupeo autogas – 40 feninga po kilogramu plus PDV. Letos se autoplin mogao nabaviti i za 50 pfeninga, dok na pojedinim benzinskim pumpama od jutros košta preko 1.40 KM.

Iz Udruženja prevoznika RS naglašavaju da bi 1. februar za mnoge u BiH mogao biti i kraj njihovog poslovanja. Predsednik ovog udruženja Nikola Grbić kaže da će se veliki deo prevoznika ugasiti svoja poslovanja, jer poskupljenja koja ih čekaju su neizdrživa.

Nakon povećanja cena goriva očekuje se i rast cena drugih proizvoda, usluga i namirnica. Prevoznici su već najavili poskupljenja, a isto najavljuju i u potrošačkim udruženjima.

„Nakon goriva mogu se očekivati poskupljenja hleba, ulja…a to će se pravdati većim cenama transporta. Potrošačima ne preostaje ništa osim da smanje svoju potrošnju novim stezanjem kaiša“, navode u Udruženju potrošača „Oaza“.

Ovo poskupljenje uticaće i na vozače u Srbiji iz gradova poput Loznice ili Malog Zvornika, smeštenih u pograničnom području. Oni, naime, već godinama prelaze Drinu kako bi sipali jeftinije gorivo, a koliko je to isplativo, govori i podatak da je na graničnom prelazu Šepak kod Loznice, na BiH strani, nedavno i jedna srpska firma otvorila benzinsku pumpu.

Iako će i sa ovim poskupljenjem gorivo kod suseda i dalje biti jeftinije nego u Srbiji, svakako će uticati i na broj naših vozača koji svoje rezervoare pune „preko Drine“.

Povezane vesti


Izvor: Agencije

Foto: Pixabay