X
  • English
X

bizlife-magain-online

Poslovne vesti

Vlasnici agencija lako propadnu, a još lakše otvore novu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlasnik turističke agencije S.A.B. travel ima još jednu agenciju SAB travel end servis sa licencom koja važi do 2021. godine i polisom osiguranja, a upravo osniva još jednu agenciju sa sedištem u Novom Sadu, nezvanično saznaju Novosti.

“Rezervna” agencija je registrovana u APR još u februaru, a nedavno je, u ime jednog saradnika, pozvao bivše zaposlene da se vrate na posao u agenciju koja je u osnivanju. I vlasnik agencije B2R, koja je nedavno vodila srednjoškolce u Španiju je pre dve godine prevario 57 putnika propale agencije Best 89.

Ovo nisu prvi ovakvi slučajevi nadmudrivanja države, jer je ovaj “recept” prvi primenio nekadašnji vlasnik agencije Triniti koji je 2012. godine u Hurgadi ostavio 174 putnika. On je, naime, već sledećeg leta počeo da radi pod tuđim imenom kroz agenciju Uniko, a prevareni turisti nisu ni krenuli put Crvenog mora, niti im je novac vraćen.

JUTA je ovu agenciju odmah izbacila iz članstva čim smo shvatili povezanost sa gazdom Trinitija, kaže za Novosti Aleksandar Seničić, direktor JUTA. Upravo zbog takvih je osnovana “Juta garancija”. Od 18 agencija koje su poslednjih godina propale, samo su tri bile naše članice i njihovi turisti su obezbeđeni i isplaćeni.

Tako su, recimo, putnici agencije Flaj flaj, koja je bila subagent i nema “Juta garanciju” morali sami ponovo da uplaćuju odmor i kupuju avio-karte.

Inače, vlasnici ove agencije pokušavaju da spreče dolazak stečajnog upravnika tako što se dogovaraju sa kolegama da im pomognu oko rekonstrukcije firme, pokušavajući da dokažu da i oni imaju potraživanja, na osnovu čega bi dobili novi kredit i nastavili poslovanje.

Vlasnici ove agencije bar nisu pobegli iz zemlje kao što je to uradio gazda subotičke Sun&Sea, koji je sa novcem nestao put Mađarske. Isto je uradio i Egipćanin, gazda Junajteda, koji je 2011. godine pobegao u pravcu Sahare. Prošle godine je vlasnik agencije Trend u Staroj Pazovi prodao kuću, uzeo oko 50.000 evra od organizatora putovanja i pobegao u Australiju.

Jedna od retkih agencija koja je tiho propala bila je Džoli travel, koja je devedesetih godina bila među najjačim. Vlasnici su izašli iz posla i otvorili dva hotela, u Beogradu i Budvi.

Mnogi vlasnici su ostali u zemlji i ponovo otvorili agencije. Recimo, vlasnici Kontea, Šumadija travela, Džet seta i mnogih drugih ponovo su počinjali biznis pod tuđim imenima, propadali su i po tri puta. Neki od njih su, čak, tražili i subvencije od države za dovođenje stranih turista, ali ih, do sada, nisu dobili.

Povezane vesti

Katanac za osam agencija

Vlasnik turističke agencije S.A.B. travel ima još jednu agenciju SAB travel end servis sa licencom koja važi do 2021. godine i polisom

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay