Vlasnik NAJVREDNIJE kompanije na svetu priznao – OVO je moja NAJVEĆA GREŠKA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Printscreen/Youtube

Mogli biste da pretpostavite da kao treća najbogatija osoba na svetu sa neto vrednošću od 107 milijardi dolara, Bil Gejts nema mnogo stvari za kojima žali. Ali postoji jedna velika stvar zbog koje se „još uvek jede“, kako kaže.

Gejts je priznao da je njegova „najveća greška ikada“ omogućila Guglu da razvije Android – operativni sistem koji je jedan od najvećih konkurenata Eplovom IOS-u.

„Bila je prirodno da Majkrosoft pobedi“, rekao je on.

Gejts je rekao da krivi svoje „loše upravljanje“, jer nije uputio svoj tim da ugrabi priliku. On je takođe delimično okrivio probleme sa kojima se Majkrosoft susreo zbog optužbi za monopol početkom 2000-ih, što je omogućilo Guglu da napreduje.

Gugl je ušao u industriju mobilnih uređaja ubrzo nakon Epla, i to 2005. godine kada su kupili Android. Gugl je kasnije predstavio svoj prvi android uređaj 2008. godine, malo više od godinu dana nakon sto je Epl izbacio svoj prvi ajfon 29. juna 2007. godine.

„To su pobednik uzima sve tržišta. Dakle, najveća greška ikada je moje loše rukovođenje koje je uzrokovalo da Majkrosoft ne bude ono što je Android“, rekao je on i dodao da je tada Majkrosoft dobro postupio danas bi bio ubedljivo najbolja tehnološka kompanija.

Ipak, kako kaže, sada postoji samo prostor za jedan „ne-Epl“ operativni sistem, a to tržište vredi 400 milijardi dolara.

Uprkos Gejtsovoj grešci, Majkrosoft je kompanija koja još uvek ima najveću tržišnu kapitalizaciju od više od bilion dolara. Epl trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od 918 milijardi dolara, a Alphabet Inc. (konglomerat koji poseduje Gugl od 2015.) iznosi 776 milijardi dolara.

„Za mene je neverovatno, pošto sam napravio jednu od najvećih grešaka svih vremena, da je naša imovina – Windows, Office – i dalje veoma jaka. Dakle, mi smo vodeća kompanija“, rekao je on.

Izvor: BIZLife

Foto: Printscreen/Youtube