Vodafon će samo „proticati“ kroz Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Britanska telekomunikaciona kompanija Vodafon za sada će preko Srbije obavljati tranzitni saobraćaj između zapadne Evrope i Turske, piše Politika.

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel), saopštila je da je izdala dozvolu britanskoj firmi Vodafon za elektronske komunikacije u oblasti javnih komunikacionih mreža i usluga.

Iako je ova informacija u javnosti shvaćena kao da na tržište telekomunikacionih usluga stiže novi igrač, resorni ministar Rasim Ljajić za Politiku kaže da Vodafon nije četvrti mobilni operater u Srbiji.

Oni su upisani u registar da mogu da obavljaju delatnost koja ne podrazumeva fiksnu i mobilnu telefoniju, za koje su potrebne posebne licence. Reč je o tranzitnom saobraćaju između zapadne Evrope i Turske, koja će Srbiji doneti novac od naplate predviđenih taksi, izjavio je Ljajić.

Kako je navedeno i u saopštenju Ratela, ogranak Vodafona u Beogradu će koristiti mrežu isključivo za tranzitni prenos optičkih signala kroz Srbiju.

Izdavanjem dozvole, praktično je registrovan ogranak u Srbiji ove, jedne od vodećih svetskih telekomunikacionih kompanija, kao još jedan operater optičke mreže za transport.

Za sada, kako je navedeno, neće biti pristupnih tačaka za povezivanje sa drugim mrežama operatera elektronskih komunikacija i neće biti omogućeno pružanje usluga korisnicima u Srbiji.

Direktor Ratela Vladica Tintor rekao je povodom dolaska stranog operatera na domaće tržište da je dobro da ima novih operatera, a da je jedan od glavnih zadataka agencije obezbeđivanje konkurentnosti na tržištu elektronskih komunikacija.

U Ratelovoj evidenciji operatora javnih komunikacionih mreža i usluga registrovano je 34 operatora optičkih mreža za transport u Srbiji.

Izvor: Politika

Foto: pixabay